A doua ediție a festivalului CULMEA: Film și educație de mediu are loc între 16 și 20 octombrie, la Brașov, și este primul festival de film care își propune să folosească educația cinematografică în sprijinul copiilor și tinerilor care vor să cunoască mai multe despre mediu și criza climatică și să le ofere un instrument pentru dezbatere și implicare.
Program de scurtmetraje pentru elevi de 7-12 ani - perfect pentru școli, after-schools
Calupul de scurtmetraje pentru grădinițe durează 40 min și este urmat de o discuție ghidată cu un mediator cultural din echipa CULMEA. Încurajăm să veniți cu clasa pentru un program de o oră care include vizionarea de scurtmetraje și o discuție ghidată de un mediator cu experiență în lucrul cu copiii. Aceștia vor afla mai multe despre ce au vizionat, despre temele din filme și vor putea pune întrebări pentru a-și satisface curiozitatea despre filme, personaje, tehnici de animație sau temele abordate. Sunt gata să răspundem la toate întrebările de ”Da de ce?” :)
CÂND:
Miercuri 16 oct, Joi 17 oct, Vineri 18 oct - între 11:30 - 12:30 și 12:30 - 13:30
DETALII:
Prețul unui bilet la scurtmetraje este de 5 lei pentru copii și 10 lei pentru adulți.
Prețul unui bilet la lungmetraje este de 10 lei pentru copii și 20 lei pentru adulți.
Proiecțiile au loc la Olimpia - Muzeul Sportului și Turismului Montan (strada George Coșbuc nr. 2) iar biletul de acces la film permite și vizitarea muzeului.
Biletele sunt limitate și pot fi cumpărate online de aici.
PREZENTARE FILME
Supa (Țările de Jos, 2023, regizat de Christa Moesker, 10 min, 8 ani +)
Un naufragiat pe o insulă în ocean. Un scenariu vechi de când lumea, dar în zilele noastre oceanul este plin de gunoaie și adaugă provocări noi pentru personajul nostru. Animația este inspirată dintr-o poveste reală din 2019, unde o navă a pierdut încărcătura în largul coastei din Olanda și sute de containere au dispărut pe mare. Toate gunoaiele din containere au ajuns pe plaje și diguri, aducând în fața ochilor poluarea din oceanul planetar.
🏆 În selecția Athens International Children’s Film Festival 2023, Chicago International Children’s Film Festival 2023, Cinekid 2023
Ariciul (Cehia, 2023, regizat de Daniela Hýbnerová, 2 min, 6 ani +)
Pot înota aricii?
🏆 Premiat la FEST - New Directors / New Films 2023, Kurzfilm Festival Hamburg 2023, Riga International Film Festival 2023
Dipsas vorbește (Ecuador, 2022, regizat de Craig Leon, 6 min, 8 ani +)
Scurtmetrajul este o reflecție poetică asupra conflictului dintre oameni și animalele sălbatice. În pădurea amazoniană din Ecuador, unul dintre cele mai biodiverse locuri de pe planetă ascultăm gândurile unui șarpe Dipsas Klebbai, care observă schimbările din jurul ei.
🏆 În selecția San Francisco International Film Festival 2023
Cerul e pătrat (Germania, 2022, regizat de Agnes Maagaard, 12 min, 8 ani +)
Chelar este supărată. Supărată pe schimbările climatice, supărată pe regulile jocurilor de la școală și supărată pe absența oricărei conexiuni reale cu natura. Așa că ea decide să devină un copac. Ceea ce începe ca un act spontan de rebeliune se transformă într-un model de schimbare a perspectivei pentru prietenii ei și adulții din jurul ei.
🏆 În selecția Olympia International FF for Children and Young People 2022, Giffoni 2022, Golden Sparrow 2022
Vântul și copacii (Canada, 2022, regizat de Todd Stewart, 9 min, 8 ani +)
O meditație asupra ciclului vieții, povestită de doi copaci din pădurea boreală. Într-o zi, un puiet mic de pin inițiază o conversație cu un copac din apropiere. Pe măsură ce răsadul crește, pinul mai bătrân împărtășește ceea ce a învățat despre vântul puternic care bate prin pădure.
🏆 Premiat la Barcelona International Short Film Festival 2023, Los Angeles Animation Film Festival 2023, Kurzfilm Festival Hamburg 2023
Iar joi 17 octombrie, la Muzeul Olimpia, de la ora 17:00 vom proiecta minunatul film de aventură Străjerii Deltei (România, 2021, regizat de Liviu Mărghidan, 85 min, 7 ani +)
Filmul prezintă aventurile unui grup de copii într-o tabără situată în Delta Dunării; povestea împletește lecțiile de inițiere în kayaking și supraviețuire în sălbăticie, cu activități de ecologizare a rezervației biosferei, aflată încă din 1991 în patrimoniul mondial UNESCO. Un grup de opt copii se desprinde de restul membrilor taberei și descoperă doi braconieri. Curajoși, dar și stârniți de ironiile și de remarcile răutăcioase ale braconierilor, micii eroi pornesc într-o adevărată operațiune specială presărată cu suspans și întâmplări neașteptate.
🏆 Premiul pentru cel mai bun scenariu la Nature & Tourism Film Festival 2023
Biletul costă 10 lei pentru copii și 20 lei pentru adulți și poate fi cumpărat online de aici.
Proiecțiile de film vor fi urmate de discuții cu mediatori culturali din echipa CULMEA iar o parte din proiecții sunt urmate și de ateliere.
MIERCURI 16 OCTOMBRIE
11:30 - 12:30 - proiecție scurtmetraje 8+
12:30 - 13:30 - proiecție scurtmetraje
12:30 - 13:30 - atelier Animale pe cale de apariție 8 ani + - Tot mai multe ecosisteme naturale sunt distruse ca și consecință imediată a activităților umane și astfel multe specii ale faunei au ajuns animale pe cale de dispariție. La copii, în perioada în care apar cele maimulte întrebări, o abordare practică, din sfera artistică, poate face procesul de învățare mult mai ușor. Seria de ateliere “Animale pe cale de apariție” are ca scop formarea unei atitudini de protejare a mediului, de responsabilizare față de natură. Împreună vom face un exercițiu de imaginație în care vom răspunde la întrebarea “Cum va arăta fauna viitorului?”, iar prin intermediul tehnicii mixed media vom schița aceste ființe, pe care le vom expune apoi atât în mediul offline cât și în mediul online. Atelierul va dura 45 min, iar copiii vor fi organizați în grupuri de câte max 8. Vârsta recomandată: 8 - 12 ani
Preț: 10 lei
JOI 17 OCTOMBRIE
11:30 - 12:30 - proiecție scurtmetraje 8+
12:30 - 13:30 - proiecție scurtmetraje 8+
12:30 - 13:30 - atelier Sunt una cu natura 8 ani + - Copiilor le este mult mai la îndemână decâtadulților să fie prezenți. Să se oprească să recunoască sunetele naturii, să diferențieze nuanțele copacilor, să înțeleagă și să admire formele pe care le ia mediului înconjurător.Atelierul “Suntem una cu natura” are ca scop conectarea cu mediul înconjurător. Folosindu-și imaginația copiii vor încerca să se identifice cu elemente ale naturii creând o lucrare de artă care să traducă direct felul în care se văd ei aproape de natură. Sunt o pădure de conifere în mijlocul unei furtuni? Sunt o familie de păsări în căutare de vânturi mai calde?Sau poate sunt soarele care încălzește pământul primăvara? Vom încerca astfel să realizăm replici ale vizualului CULMEA 2024, urmând a le expune ulterior în ultima zi de festival. Atelierul va dura 45 min, iar copiii vor fi organizați în grupuri de câte max 8. Vârsta recomandată: 8 - 12 ani
Preț: 10 lei
VINERI 18 OCTOMBRIE
11:30 - 12:30 - proiecție scurtmetraje 8+
12:30 - 13:30 - proiecție scurtmetraje 8+
DETALII:
Prețul unui bilet de film este de 5 lei pentru copii și 10 lei pentru adulți. Prețul unui atelier este de 10 lei.
Proiecțiile au loc la Olimpia - Muzeul Sportului și Turismului Montan (strada George Coșbuc nr. 2) iar biletul de acces la film sau atelier permite și vizitarea muzeului.
Biletele sunt limitate și pot fi cumpărate online de aici.